⭐️
Geleneksel Türk toplumunda babalar çoğunlukla duygularını ifade etmeyen, sevgi yerine disiplinle ilişki kuran türlerdir. koruyucu ama dokunmazlar, yanındadır ama duygusal olarak ulaşılamazlar. Bu mesafeli sevgi anlayışı kız çocuklarında;
“sevilmek için başarılı olmalıyım, sınırı aşmamalıyım.”
gibi düşünceler doğurur. Sevgi koşula bağlandığında çocuk özgürlüğünü kaybeder, o andan itibaren sevilmek için değil, sevgiye layık olmak için yaşar. Bu da yetişkinlikte, özellikle romantik ilişkilerde, kendini sürekli ispat etmeye çalışan ya da duygusal yakınlıktan kaçan bireyler yaratır. Sevgiyi kazanmak için çırpınanya da bir daha incinmemek için herkesi uzağında tutan bireyler. Çocuklar büyüdüğünde ya aşırı onay bekleyenbireyler olur ya da duygusal bağ kurmaktan çekinen, iç dünyasını geliştiren yetişkinler olurlar.
Her iki uçta da bağ kurma yetenekleri zedelenmiştir. Çünkü güven duygusu çocukken temellendirilir. Eksikse yetişkinlikte tamamen sarsılır.
Aftersun’da Calum Sophie’ye temkinli bağlanmayı öğretir. Sophie onu ne kadar çok severse sevsin içten içe bi mesafe bırakmak zorundadır. Çünkü çok yaklaşmak bir gün daha çok acıtabilir. Sophie’nin Calum’u memnun etme, onu güldürme, onunla uyumlu olma çabası da filmde gösterilir ama bu yanlış bir durum çünkü çocuk ebeveyninin duygusal yükünü taşımaya çalışıyorsa artık çocuk değildir ve bu yük zamanla gölgeye dönüşür.
Biri seni sevdiğinde ‘ne zaman gideceksin?’ diye sorarsın. Biri seni anlamaya çalıştığında ‘neden’ diye sorarsın. Aftersun bu gölgeyi göstermiyor ama hissettiriyor. Büyüyünce babasını suçlamak yerine geçmişe bakan Sophie; eksik kalan bir şeyi tamamlamaya değil, sadece görmeye çalışıyor ve bu affetmekten daha zor bir şey. Anlamak…
En çok da şu soruyu sorduruyor. “benim hatırladığım şey gerçekten böyle miydi? Yoksa eksik parçaları ben mi tamamladım?”
Bazı filmler insanları eğlendirmek için yapılmaz. insanların sustuğu yere konuşmak için yapılır.
⭐️ ‘Babasının yeterince sevgisini, desteğini alamamış insanların içinde bir eksiklik, bir yük olur ama o yük senin değil. O sevginin eksikliği senin sevilmeye layık olmadığın anlamına gelmez. Sen bir çocuğun yapabileceği her şeyi zaten yaptın. Artık kendine dönme zamanı, kendi içindeki sesi büyüt. O küçük çocuk hala orada, hala biri ona sarılsın istiyor. insan ancak isterse kendini değiştirebilir…’
Okuduğun için teşekkürler 💋
finali ağlatmıştı